Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Burn out: Μήπως αισθάνεσαι εξουθένωση;





Τι είναι το burnout;

Ο όρος «burnout» επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Herbert Freudenberger το 1974. Με απλά λόγια, αναφέρεται σε ένα είδος εξάντλησης - που μπορεί να είναι τόσο ψυχικό όσο και σωματικό - που είναι το άμεσο αποτέλεσμα συνεχούς ή παρατεταμένου στρες.


Συμπτώματα και διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, υπάρχουν τρεις συνήθεις τρόποι ή διαστάσεις που εμφανίζεται η εξουθένωση:

1. Διάσταση εξάντλησης, όπου μπορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια ενέργειας και κόπωση.

2. Διάσταση κυνισμού («αποπροσωποποίηση»). Σε αυτή τη διάσταση, η στάση σας απέναντι σε άλλα άτομα, όπως οι πελάτες, μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική ή ακόμα και ακατάλληλη.

3. Διάσταση αναποτελεσματικότητας. Αυτή η διάσταση χαρακτηρίζεται από μειωμένη προσωπική επίτευξη. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο παραγωγικοί ή ικανοί ή σαν να μην μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Το ηθικό σας μπορεί να πέσει και μπορεί να σας λείπει το κίνητρο να ασχοληθείτε με επαγγελματικά καθήκοντα ή να εργαστείτε για την προώθηση της καριέρας σας ή άλλων στόχων.

«Η εξουθένωση θα επηρεάσει επίσης την ικανότητά σας να χαλαρώνετε τα Σαββατοκύριακα ή στα ρεπό σας και συχνά περιλαμβάνει μια αίσθηση τρόμου ή απελπισίας όταν πρόκειται για τη δουλειά σας». λέει ο Neidich. Σημειώνει επίσης ότι τα άτομα που βιώνουν επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να:

  • αισθάνονται απελπισία για το εργασιακό τους περιβάλλον 
  • εμφανίσουν σημάδια κατάθλιψης
  • έχουν πρόβλημα με τον ύπνο
  • φαντασιώνονται ότι εγκαταλείψουν τη δουλειά τους

Τα 12 στάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης

Η Freudenberger Trusted Source πρότεινε ένα σύνολο 12 σταδίων εξουθένωσης — από τα πρώτα σημάδια έως τα πιο σοβαρά αποτελέσματα. Αν και αυτά τα στάδια δεν έχουν επίσημα μελετηθεί, αναφέρονται συχνά.

Τα προτεινόμενα στάδια εξουθένωσης περιλαμβάνουν:

  • υπερβολική ορμή ή φιλοδοξία
  • πίεση στον εαυτό σας να δουλέψει σκληρότερα
  • παραμέληση των δικών σας αναγκών
  • απόρριψη των προβλημάτων σας («μετατόπιση της σύγκρουσης»)
  • έλλειψη χρόνου για τις ανάγκες σας εκτός εργασίας
  • άρνηση και ανυπομονησία
  • απόσυρση
  • αλλαγές συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της ανυπομονησίας ή της επιθετικότητας
  • απόσπαση από την πραγματικότητα (αποπροσωποποίηση)
  • εσωτερικό κενό ή άγχος
  • κατάθλιψη
  • ψυχική ή σωματική κατάρρευση

Ποιους επηρεάζει;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) άλλαξε πρόσφατα τον ορισμό του "Αξιόπιστη πηγή επαγγελματικής εξουθένωσης" σε σχέση με τον χώρο εργασίας σε "σύνδρομο που θεωρείται ότι προκύπτει από χρόνιο στρες στον χώρο εργασίας που δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς".

Η εξουθένωση συνδέεται συχνότερα με την εργασία, ειδικά τις θέσεις εργασίας με άμεση εξυπηρέτηση, αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε βρίσκεται σε αγχωτικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου του σχολείου ή μιας συναισθηματικά εξαντλητικής ρομαντικής ή πλατωνικής σχέσης.


Τι μπορείτε να κάνετε αν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε εξάντληση;

Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν τα συναισθήματα της εξουθένωσης μόλις ξεκινήσουν, αλλά υπάρχουν επιλογές για την αντιμετώπιση της.

Κάνε ένα διάλειμμα

Αν είναι δυνατόν, μπορείτε να προγραμματίσετε ένα διάλειμμα ή μια άδεια για να δημιουργήσετε λίγο χώρο ανάμεσα σε εσάς και το αγχωτικό περιβάλλον σας.


Συζήτηση με έναν επαγγελματία

Το να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι επίσης μια επιλογή που θα σας βοηθήσει στη διαχείριση των συμπτωμάτων σας.


Σκεφτείτε μια μακροπρόθεσμη αλλαγή

Για τους ανθρώπους που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν την εξουθένωση, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουν τη δουλειά τους για να βρουν άλλη δουλειά όπου μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το άγχος τους.


Διαχωρισμός της δουλειάς

Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε την εργασία από την υπόλοιπη ζωή σας και να μην κουβαλάτε στο σπίτι τα προβλήματα της δουλειάς. Αυτή η πρακτική μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του σχολείου ή συγκεκριμένων σχέσεων. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτό.

Αφιερώστε μια στιγμή πριν μπείτε στο σπίτι σας

Πριν περάσετε από την μπροστινή πόρτα, πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές και ορίστε την πρόθεσή σας για το πώς θέλετε να μπείτε στο σπίτι σας. Αυτό μπορεί να σας επιτρέψει να αφήσετε πίσω σας την εργασία και να εστιάσετε σε αυτό που σας περιμένει, είτε είναι χρόνος μόνος είτε χρόνος με την οικογένειά σας.

Μετατοπίζοντας την ενέργειά σας

Προτείνεται να αφαιρέσετε τα ρούχα της εργασίας σας ως μέρος της τελετουργίας σας, για να διαχωρίσετε την εργασία από το σπίτι.

Ζητώντας αυτό που χρειάζεστε

Αν χρειάζεστε χρόνο για να αποσυμπιεστείτε, ζητήστε αυτό που χρειάζεστε. Είτε έχετε σύντροφο, παιδιά ή συγκάτοικο – μην αισθάνεστε άσχημα που τους γνωστοποιείτε ότι χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας για να τακτοποιηθείτε από τη δουλειά.



Μπορείτε να αποτρέψετε την εξάντληση;

Το να δίνετε προτεραιότητα στην ευημερία σας σε καθημερινή βάση, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε την εξάντληση, αντί να ψάχνετε πάντα πώς να αναρρώσετε.

Θέστε όρια

Το να μάθεις να βάζεις όρια στη ζωή σου και να διατηρείς υγιή όρια τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι θα δημιουργήσει επίσης το έδαφος για τη μείωση της επαγγελματικής εξουθένωσης. 

Το να θέτεις όρια στη δουλειά και να μην αναλαμβάνεις περισσότερα από όσα χρειάζεται είναι απαραίτητο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι λέτε όχι εάν σας ζητηθεί να καλύψετε τη βάρδια κάποιου άλλου.

Ασχοληθείτε με πράγματα που αγαπάτε

Εάν είστε σε θέση, η συμμετοχή σε κάποιο χόμπι, μπορεί να σας υπενθυμίσει ότι η ζωή σας δε περιστρέφεται μονάχα γύρω από την εργασία ή το σχολείο.

Δοκιμάστε διαλογισμό ενσυνειδητότητας

Αν και η έρευνα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του διαλογισμού επίγνωσης για την επαγγελματική εξουθένωση είναι περιορισμένη, μελέτες από το 2012 και το 2015 έχουν δείξει ότι η πρακτική βοήθησε στη μείωση των βαθμολογιών άγχους και εξουθένωσης στους επαγγελματίες υγείας. 

Ο διαλογισμός δίνει στον εγκέφαλό σας την ευκαιρία να ξεκουραστεί και είναι μια αποδεδειγμένη παρέμβαση για τη μείωση του άγχους και τη βελτίωση του ύπνου


Φροντίστε το σώμα σας

Για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα του στρες και της εξουθένωσης, η φροντίδα της σωματικής σας ευεξίας είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα των αναγκών ψυχικής σας υγείας.

Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει:

  • το είδος γυμναστικής που σας εκφράζει
  •  ικανοποιητική κατανάλωση νερού, ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι
  • υγιεινή διατροφή, δίχως να παραλείπετε γεύματα

Υ.Γ "Στη ζωή, όπως και στη μακρά πεζοπορία, είναι αναγκαία μια κάποια λογική ανάπαυση"- Σωκράτης

Αρθρογράφος: Μάριαν Ροζέα

Ψυχολόγος BSc

Πηγή 1ης δημοσίευσης: Πύλη Ψυχολογίας- Psychology.gr

Σύνδεσμος άρθρου: https://www.psychology.gr/work-psychology/7591-burn-out-mipos-aisthanesai-eksouthenosi.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κατάθλιψη μέσα από τα μάτια του θεραπευόμενου

  Π ολλοί επιστήμονες έχουν προσεγγίσει την κατάθλιψη μέσω ορισμών, συμπτωμάτων, βιολογικών και κοινωνικών μεταβλητών. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι μια προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο συναίσθημα να εκφραστεί μέσω της τέχνης της λογοτεχνίας. Γιατί  το συναίσθημα  ανέκαθεν έβρισκε διέξοδο  στην τέχνη.   « Ανοίγω τα μάτια μου και κοιτάζω γύρω μου. Είμαι ξαπλωμένη στον καναπέ, όπου με πήρε ο ύπνος εχθές, έπειτα από πολλά βράδια που έμεινα ξάγρυπνη. Το σώμα μου δεν άντεξε την κούραση. Τελευταία τυχαίνει είτε να κοιμάμαι πάρα πολλές ώρες- νιώθω πως με τον ύπνο φεύγω έστω για λίγες ώρες μακριά από όσα με βαραίνουν- είτε να κοιμάμαι το πολύ 3 ώρες, με πολύ δυσκολία, κάνοντας έναν ανήσυχο και ταραγμένο ύπνο.  Προσπαθώ τουλάχιστον για 1 ώρα και 45 λεπτά να σηκωθώ από τον καναπέ. Δυσκολεύομαι απίστευτα να το πάρω απόφαση, είναι λες και με έχουν δέσει με αλυσίδες. Όταν τελικά το καταφέρνω, συνειδητοποιώ πως δεν έχω ιδέα τι ώρα είναι. Το κινητό μου έχει κλείσει από μπαταρία και έτσι πηγαίνω στη

Ghosting: Γιατί οι άνθρωποι εξαφανίζονται από τη ζωή μας;

T ο Ghosting ορίζεται ως ο τερματισμός κάθε επικοινωνίας και επαφής με το άλλο άτομο, χωρίς καμία προφανή προειδοποίηση ή αιτιολόγηση και αγνοώντας τυχόν μεταγενέστερες προσπάθειες επικοινωνίας. Ο όρος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφερόμενος συνήθως σε ραντεβού και ρομαντικές σχέσεις. Την επόμενη δεκαετία, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση του ghosting, η οποία έχει αποδοθεί στην αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών. Ο όρος έχει επίσης επεκταθεί για να αναφέρεται σε παρόμοιες πρακτικές μεταξύ φίλων, μελών της οικογένειας, εργοδοτών και επιχειρήσεων. Γιατί συμβαίνει; Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης του ghosting είναι η αποφυγή συναισθηματικής δυσφορίας σε μια σχέση.   «Πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουν ghosting επειδή θέλουν να αποφύγουν μια σύγκρουση ή να πληγώσουν τα συναισθήματα του άλλου», εξηγεί η Vinita Mehta, PhD- κλινική ψυχολόγος και ειδικός σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον, DC- αναφέροντας μια μελέτη του 2019 στο Imag

Άγχος: Εχθρός ή Σύμμαχος;

  Ά γχος.  Ίσως το πιο κοινό συναίσθημα που όλοι αντιμετωπίζουν ή έχουν αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στη ζωή τους.  Απλώς και μόνο διαβάζοντας ή ακούγοντας την συγκεκριμένη λέξη, ενδεχομένως να νιώθουμε μια ένταση.  Οι 9 στους 10 ανθρώπους έχουν βιώσει άγχος και ο 10 ος είτε δε το παραδέχεται, είτε έχει βαφτίσει με άλλη λέξη το συγκεκριμένο συναίσθημα.  Συνήθως οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν κυρίως την αρνητική πλευρά του άγχους. Μπορεί ωστόσο να γίνει σύμμαχος στην καθημερινότητα μας; Τι είναι το άγχος; Το άγχος, όπως είπε ο Selye- ο άνθρωπος που εισήγαγε πρώτος τον ορισμό του το 1930 - είναι «η αντίδραση του σώματος σε οποιεσδήποτε απαιτήσεις του τίθενται από έξω». Στη συνέχεια ο Safarino το 1994 συμπλήρωσε τον ορισμό, υποστηρίζοντας πως το άγχος προκύπτει  όταν το άτομο,  κατά τη συναλλαγή του με το περιβάλλον, αντιλαμβάνεται μια διαφορά –αληθινή ή όχι- μεταξύ των απαιτήσεων μίας κατάστασης και των πόρων των βιολογικών, των ψυχολογικών  και των κοινωνικών  συστημάτων. Με πιο