Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί οι τοξικές σχέσεις είναι ελκυστικές;




Έχετε γνωρίσει ποτέ κάποιον- έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ένα γνωστό- που βρίσκεται σε μια ρομαντική σχέση που δεν είναι υγιής;

Ομολογουμένως, ποτέ δεν ξέρουμε πραγματικά πώς είναι η σχέση του άλλου σε καθημερινή βάση, ούτε γνωρίζουμε τη συναισθηματική τους οικειότητα σε ένα βαθύτερο επίπεδο. Ωστόσο, η «εξωτερική προοπτική» μας επιτρέπει να ακούμε και να παρατηρούμε αντικειμενικά από ένα σημείο σαφήνειας.



Τι είναι μια τοξική σχέση;

Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να αφορούν σχέσεις γονέα-παιδιού, αδελφού-αδερφής ή το πιο κοινό είδος, ρομαντικές σχέσεις. Όταν αυτές οι σχέσεις βασίζονται σε ένα σύστημα κακοποίησης, ανασφάλειας, παραμέλησης και αυτοσυντήρησης, μετατρέπονται σε τοξικές σχέσεις και μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβείς, οδηγώντας το άτομο σε κατάθλιψηάγχοςδιατροφικές διαταραχέςπροβλήματα εμπιστοσύνης και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.



Γιατί οι τοξικές σχέσεις είναι ελκυστικές;

Γιατί η οικειότητα του πόνου μοιάζει με ασφάλεια. Όλοι γνωρίζουν ότι οι τοξικές σχέσεις είναι κακές. Όμως γιατί τις επιλέγουν; 

Μάθαμε νωρίς στις πρωταρχικές μας σχέσεις, πως συχνά πρέπει να εγκαταλείψουμε τις δικές μας ανάγκες, για να υπηρετήσουμε τις ανάγκες κάποιου άλλου.


Το χάος, το απρόβλεπτο, η κατάχρηση, ο πόνος και η ταλαιπωρία φαίνονται συνώνυμα με την αγάπη.

 

Μπορεί να είναι πολύ τρομακτικό να απελευθερωθούμε από έναν δεσμό τραυματισμού υπέρ μιας υγιούς σχέσης, επειδή αυτή η υγιής σχέση φαίνεται ξένη

Ο φόβος είναι συχνά ένα μεγάλο συστατικό για την παραμονή σε μια μη υγιή σχέση. Τις περισσότερες φορές, υπάρχουν βαθιά ριζωμένα συναισθηματικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Μερικά άτομα δυσκολεύονται πολύ να μείνουν μόνοι με τον εαυτό τους και να μην έχουν τη συντροφιά ενός σημαντικού άλλου.

Επομένως, ακόμη και μια ανησυχητική κατάσταση, υπερτερεί των φόβων και της ταλαιπωρίας του να μην είσαι καθόλου σε σχέση.



Ποια είναι τα σημάδια ότι είστε σε δεσμό τραυματισμού;

Οι δεσμοί τραυματισμού είναι σχέσεις όπου επαναλαμβάνουμε την ίδια δυναμική που βιώσαμε κατά την παιδική ηλικία με τους κύριους φροντιστές μας. Μάθαμε τι έπρεπε να κάνουμε για να λάβουμε αγάπη και ως εκ τούτου συνεχίζουμε τις ίδιες συμπεριφορές, για να λάβουμε αγάπη στις ρομαντικές μας σχέσεις. Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας δυσλειτουργικής σχέσης:


1. Νιώθεις ότι ελέγχεσαι από τον σύντροφό σου

Ένα κοινό σημάδι ότι βρίσκεσαι σε τοξική σχέση είναι όταν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου ελέγχει κάθε σου κίνηση. Το να ζητάς άδεια, ακόμη και για τα πιο μικρά πράγματα, είναι ένα από τα πολλά σημάδια τοξικών σχέσεων που μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμησή σου.


2. Ο σύντροφός σου σε κακοποιεί λεκτικά ή σωματικά

Ορισμένες φορές μπορεί να επιζητούμε το δράμα στη σχέση. Όταν όμως η κατάσταση ξεφεύγει και φτάνει σε σημείο κακοποίησης, η σχέση γίνεται καταχρηστική. Τότε έρχεται η στιγμή που πρέπει να προστατεύσεις τον εαυτό σου.


3. Νιώθεις άβολα δίπλα στον σύντροφό σου

Αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανοιχτείς στον σύντροφό σου ή φοβάσαι να το κάνεις, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι είσαι σε τοξική σχέση. Ένας άλλος λόγος που μπορεί να αισθάνεσαι άβολα, είναι αν νιώθεις πως προσπαθεί να σε αλλάξει και δεν αποδέχεται τον πραγματικό σου εαυτό.


Πώς βγαίνεις από μια τοξική σχέση;

Οι τοξικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ακόμη πιο δύσκολο να τις εγκαταλείψεις. Πολλοί άνθρωποι περιγράφουν το να είσαι σε μια τοξική σχέση ως εθισμό στα ναρκωτικά – έτσι μπορεί να είναι προβληματικό και δύσκολο να το ελέγξεις.

Κάνε δουλειά στον εαυτό σου για να κατανοήσεις τα τραύματα από το παρελθόν σου. Αναρωτήσου τι συναισθήματα ενεργοποιούνται μέσα σου από συγκεκριμένα άτομα και σε συγκεκριμένες σχέσεις.


Όρια! Θέσε σωματικά, συναισθηματικά, διανοητικά, υλικά και ενεργειακά όρια στις σημαντικές σχέσεις στη ζωή σου. Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από το δίκτυο υποστήριξης σου ή κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Υ.Γ. "Δεχόμαστε την αγάπη που πιστεύουμε ότι αξίζουμε." 

 

Αρθρογράφος: Μάριαν Ροζέα

Ψυχολόγος BSc

Πηγή 1ης δημοσίευσης: Πύλη Ψυχολογίας- Psychology.gr

Σύνδεσμος άρθρου: https://www.psychology.gr/psychologia-sxeseon/7462-giati-oi-toksikes-sxeseis-einai-elkystikes.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κατάθλιψη μέσα από τα μάτια του θεραπευόμενου

  Π ολλοί επιστήμονες έχουν προσεγγίσει την κατάθλιψη μέσω ορισμών, συμπτωμάτων, βιολογικών και κοινωνικών μεταβλητών. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι μια προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο συναίσθημα να εκφραστεί μέσω της τέχνης της λογοτεχνίας. Γιατί  το συναίσθημα  ανέκαθεν έβρισκε διέξοδο  στην τέχνη.   « Ανοίγω τα μάτια μου και κοιτάζω γύρω μου. Είμαι ξαπλωμένη στον καναπέ, όπου με πήρε ο ύπνος εχθές, έπειτα από πολλά βράδια που έμεινα ξάγρυπνη. Το σώμα μου δεν άντεξε την κούραση. Τελευταία τυχαίνει είτε να κοιμάμαι πάρα πολλές ώρες- νιώθω πως με τον ύπνο φεύγω έστω για λίγες ώρες μακριά από όσα με βαραίνουν- είτε να κοιμάμαι το πολύ 3 ώρες, με πολύ δυσκολία, κάνοντας έναν ανήσυχο και ταραγμένο ύπνο.  Προσπαθώ τουλάχιστον για 1 ώρα και 45 λεπτά να σηκωθώ από τον καναπέ. Δυσκολεύομαι απίστευτα να το πάρω απόφαση, είναι λες και με έχουν δέσει με αλυσίδες. Όταν τελικά το καταφέρνω, συνειδητοποιώ πως δεν έχω ιδέα τι ώρα είναι. Το κινητό μου έχει κλείσει από μπαταρία και έτσι πηγαίνω στη

Ghosting: Γιατί οι άνθρωποι εξαφανίζονται από τη ζωή μας;

T ο Ghosting ορίζεται ως ο τερματισμός κάθε επικοινωνίας και επαφής με το άλλο άτομο, χωρίς καμία προφανή προειδοποίηση ή αιτιολόγηση και αγνοώντας τυχόν μεταγενέστερες προσπάθειες επικοινωνίας. Ο όρος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφερόμενος συνήθως σε ραντεβού και ρομαντικές σχέσεις. Την επόμενη δεκαετία, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση του ghosting, η οποία έχει αποδοθεί στην αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών. Ο όρος έχει επίσης επεκταθεί για να αναφέρεται σε παρόμοιες πρακτικές μεταξύ φίλων, μελών της οικογένειας, εργοδοτών και επιχειρήσεων. Γιατί συμβαίνει; Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης του ghosting είναι η αποφυγή συναισθηματικής δυσφορίας σε μια σχέση.   «Πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουν ghosting επειδή θέλουν να αποφύγουν μια σύγκρουση ή να πληγώσουν τα συναισθήματα του άλλου», εξηγεί η Vinita Mehta, PhD- κλινική ψυχολόγος και ειδικός σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον, DC- αναφέροντας μια μελέτη του 2019 στο Imag

Burn out: Μήπως αισθάνεσαι εξουθένωση;

Τι είναι το burnout; Ο όρος «burnout» επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Herbert Freudenberger το 1974. Με απλά λόγια, αναφέρεται σε ένα είδος εξάντλησης - που μπορεί να είναι τόσο ψυχικό όσο και σωματικό - που είναι το άμεσο αποτέλεσμα συνεχούς ή παρατεταμένου στρες. Συμπτώματα και διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, υπάρχουν τρεις συνήθεις τρόποι ή διαστάσεις που εμφανίζεται η εξουθένωση: 1. Διάσταση εξάντλησης, όπου μ πορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια ενέργειας και κόπωση. 2. Διάσταση κυνισμού («αποπροσωποποίηση») . Σε αυτή τη διάσταση, η στάση σας απέναντι σε άλλα άτομα, όπως οι πελάτες, μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική ή ακόμα και ακατάλληλη. 3. Διάσταση αναποτελεσματικότητας. Αυτή η διάσταση χαρακτηρίζεται από μειωμένη προσωπική επίτευξη. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο παραγωγικοί ή ικανοί ή σαν να μην μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Το ηθικό σας μπορεί να πέσει και μπορεί να σας λείπει το κίνητρο να ασχοληθείτε με επαγγελματικά καθήκοντα ή να