Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η αγάπη προς τον εαυτό μας: Γιατί είναι σημαντική και πως καλλιεργείται;

 

Στην εποχή μας, σχεδόν καθημερινά ακούμε εκφράσεις όπως: "Αγάπησε τον εαυτό σου" ή "Για να μπορείς να επενδύσεις στους άλλους, πρέπει πρώτα να επενδύσεις σε εσένα". 

Είναι γεγονός πως ζώντας σε μια ατομικιστική κοινωνία, έχουμε ενστερνιστεί αρχές οι οποίες προωθούν την ανεξαρτησία και την αυτονομία. Ωστόσο, η αγάπη προς τον εαυτό είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, επιμονή και υπομονή. Χρειάζεται πρώτα να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του, να αξιολογήσει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του και να προσπαθήσει να μην είναι τόσο αυστηρός και απόλυτος κριτής.

Το ταξίδι της αυτο-αγάπης και ως επακόλουθου της αυτοπραγμάτωσης δεν είναι πάντα εύκολο. Πολλές φορές βιώνει κανείς διάφορες δοκιμασίες, προκειμένου να κατακτήσει τον στόχο του και να μάθει πως μπορεί να εκφράσει την αγάπη και το ενδιαφέρον στον ίδιο του τον εαυτό.


Τι σημαίνει να αγαπάς τον εαυτό σου;

Η αυτο-αγάπη είναι μια επιλογή, μια πράξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, κατανόησης, σεβασμού και επιείκειας προς τον εαυτό μας.   

Όπως υποστήριξε ο Jeffrey Borenstein, πρόεδρος του Ιδρύματος Εγκεφάλου και Συμπεριφοράς:

"Η αγάπη για τον εαυτό είναι μια κατάσταση αυτοεκτίμησης που αναπτύσσεται από συμπεριφορές που υποστηρίζουν τη σωματική, ψυχολογική και πνευματική μας ανάπτυξη [...] Το να αγαπάς τον εαυτό σου σημαίνει να φροντίζεις τις δικές σου ανάγκες και να μην θυσιάζεις την ευημερία σου για να ευχαριστήσεις τους άλλους".

Ποια είναι τα οφέλη της αυτό-αγάπης;

Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως η αυτο-αγάπη αποφέρει εσωτερική γαλήνη και ισορροπία, κατά την οποία το άτομο αισθάνεται υψηλότερη αυτοεκτίμηση, λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Επιπλέον, έχει μια αισιόδοξη οπτική για το μέλλον και αποκτά το κίνητρο για να αναπτύξει υγιείς συνήθειες στην καθημερινότητά του. Ακολουθούν μερικά ακόμη οφέλη:

  • Καλύτερη ψυχική υγεία
  • Ισχυρότερα κίνητρα
  • Καλύτερος ύπνος
  • Καλλιέργεια ενσυναίσθησης
  • Αυξημένη αυτο-αποτελεσματικότητα
  • Αυξημένη αυτογνωσία
  • Πιο ισχυρή αποφασιστικότητα
  • Αίσθηση αυτοσκοπού

Πως να καλλιεργήσεις την αγάπη προς τον εαυτό σου;


Αναγνώρισε τα συναισθήματά σου

Το πρώτο βήμα αποτελεί η περισυλλογή και συνειδητοποίηση των σκέψεων σου και κατ' επέκταση των συναισθημάτων σου. Για να το εξηγήσουμε πιο απλά, δε γίνεται να βλέπεις τον ελέφαντα μέσα στο δωμάτιο και να προσποιείσαι πως δεν υπάρχει. Πρέπει να τον πλησιάσεις και να αναρωτηθείς τι σημαίνει η παρουσία του και πώς βρέθηκε εκεί.
Η ίδια διαδικασία χρειάζεται για να προσεγγίσουμε τα συναισθήματα μας. Υπάρχει μια ποικιλία συναισθημάτων τα οποία βιώνει κανείς, όπως η χαρά, η θλίψη, ο θυμός, το άγχος, η ζήλεια και άλλα. Όταν νιώθεις πως σε κατακλύζει ένα συναίσθημα, μπορείς να αναρωτηθείς για παράδειγμα: "Πώς ακριβώς νιώθω αυτή τη στιγμή; Ποιό γεγονός προκάλεσε αυτά τα συναισθήματα; " Και η εξερεύνηση συνεχίζεται.


Αποδέξου το πως νιώθεις 

Εφόσον αναγνωρίσεις τα συναισθήματα σου, το αμέσως επόμενο στάδιο είναι η αποδοχή. Αποδέχεσαι τόσο τον εαυτό σου, όσο και αυτά που αισθάνεσαι. Είναι σημαντικό να αποφύγεις την αυτοκριτική καθώς είναι πολύ συχνό να συμπεριφερόμαστε με αυστηρότητα στον εαυτό μας.  


Συγχώρησε τον εαυτό σου

Ίσως την σημαντικότερη και πιο δύσκολη διαδικασία αποτελεί η συγχώρεση. Εάν δυσκολευόμαστε να συγχωρήσουμε τους άλλους, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι, ορισμένες φορές, να συγχωρήσουμε τον εαυτό μας. Ωστόσο η συγγχώρηση αποτελεί βασικό στοιχείο προκειμένου να προχωρήσεις.


 
Καλλιέργησε υγιείς καθημερινές συνήθειες 

Προσπάθησε να εντάξεις στη ρουτίνα σου την άσκηση και την υγιεινή διατροφή, καθώς όχι μόνο θα σου προσφέρουν ένα υγιές σώμα, αλλά και ένα υγιές μυαλό. Μέσω της άσκησης απελευθερώνονται στον εγκέφαλο οι ενδορφίνες, γνωστές και ως "ορμόνη της ευτυχίας" και το σώμα μειώνει την παραγωγή κορτιζόλης, την ορμόνη δηλαδή του stress.

Επομένως, προσθέτοντας στις συνήθειες μας την άσκηση, είναι δυνατόν να διατηρηθεί μια ισορροπία στην ψυχική υγεία, η οποία καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση. Όσον αφορά στη διατροφή, ισορροπημένες και υγιεινές επιλογές γευμάτων εξασφαλίζουν, επίσης, την ισορροπία στις ορμόνες στο σώμα μας, μειώνοντας τις ακραίες εναλλαγές της διάθεσης.


Θέσε υγιή όρια

Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε να λέμε όχι και να καλλιεργούμε τον αυτοσεβασμό. Ενδεχομένως να είναι δύσκολη διαδικασία το να αγαπήσεις τον εαυτό σου όταν οι άνθρωποι γύρω σου δείχνουν πως δε σέβονται τα όρια σου και δεν αναγνωρίζουν την αξία σου. Μαθαίνοντας να θέτουμε όρια, προστατεύουμε τον εαυτό μας και την ενέργεια μας και ενισχύουμε το αίσθημα αυταξίας μας. 


Η ευτυχία βρίσκεται στην απλότητα

Οι ρυθμοί ζωής είναι τόσο γρήγοροι πια, που δεν έχουμε τόσο χρόνο να παρατηρήσουμε τον κόσμο γύρω μας. Όταν θα έχεις χρόνο, προσπάθησε να εντοπίσεις τα απλά και καθημερινά πράγματα για τα οποία νιώθεις ευγνωμοσύνη. Ξύπνησες και αντίκρισες μια ηλιόλουστη ημέρα, άκουσες ένα ρυθμικό και χαρούμενο τραγούδι, απόλαυσες έναν περίπατο στη φύση και πόσες ακόμη λεπτομέρειες που μας διαφεύγουν καθημερινά. Νιώσε ευγνωμοσύνη και χαρά για την απλότητα που σε περιβάλλει.


Απομάκρυνε τους τοξικούς ανθρώπους από τη ζωή σου

Σίγουρα θα έχεις παρατηρήσεις πως ορισμένοι άνθρωποι είναι τόσο απορροφημένοι από τα προβλήματα τους, που τείνουν να εκπέμπουν έναν αρνητισμό, ο οποίος επηρεάζει και τη δική σου διάθεση. Επίλεξε προσεκτικά τους ανθρώπους που θέλεις να έχεις κοντά σου, διότι σε αντιπροσωπεύουν και σε επηρεάζουν. 


Μην ξεχνάς να σε προσέχεις και να σε αγαπάς. Είσαι ο σημαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου και θα είσαι πάντα δίπλα σου!


Αρθρογράφος: Μάριαν Ροζέα

Ψυχολόγος BSc

Πηγή 1ης δημοσίευσης: Πύλη Ψυχολογίας- Psychology.gr

Σύνδεσμος άρθρου: https://www.psychology.gr/selfhelp/7433-i-agapi-pros-ton-eafto-mas-giati-einai-simantiki-kai-pos-kalliergeitai-2.html

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η κατάθλιψη μέσα από τα μάτια του θεραπευόμενου

  Π ολλοί επιστήμονες έχουν προσεγγίσει την κατάθλιψη μέσω ορισμών, συμπτωμάτων, βιολογικών και κοινωνικών μεταβλητών. Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι μια προσπάθεια ώστε το συγκεκριμένο συναίσθημα να εκφραστεί μέσω της τέχνης της λογοτεχνίας. Γιατί  το συναίσθημα  ανέκαθεν έβρισκε διέξοδο  στην τέχνη.   « Ανοίγω τα μάτια μου και κοιτάζω γύρω μου. Είμαι ξαπλωμένη στον καναπέ, όπου με πήρε ο ύπνος εχθές, έπειτα από πολλά βράδια που έμεινα ξάγρυπνη. Το σώμα μου δεν άντεξε την κούραση. Τελευταία τυχαίνει είτε να κοιμάμαι πάρα πολλές ώρες- νιώθω πως με τον ύπνο φεύγω έστω για λίγες ώρες μακριά από όσα με βαραίνουν- είτε να κοιμάμαι το πολύ 3 ώρες, με πολύ δυσκολία, κάνοντας έναν ανήσυχο και ταραγμένο ύπνο.  Προσπαθώ τουλάχιστον για 1 ώρα και 45 λεπτά να σηκωθώ από τον καναπέ. Δυσκολεύομαι απίστευτα να το πάρω απόφαση, είναι λες και με έχουν δέσει με αλυσίδες. Όταν τελικά το καταφέρνω, συνειδητοποιώ πως δεν έχω ιδέα τι ώρα είναι. Το κινητό μου έχει κλείσει από μπαταρία και έτσι πηγαίνω στη

Ghosting: Γιατί οι άνθρωποι εξαφανίζονται από τη ζωή μας;

T ο Ghosting ορίζεται ως ο τερματισμός κάθε επικοινωνίας και επαφής με το άλλο άτομο, χωρίς καμία προφανή προειδοποίηση ή αιτιολόγηση και αγνοώντας τυχόν μεταγενέστερες προσπάθειες επικοινωνίας. Ο όρος ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αναφερόμενος συνήθως σε ραντεβού και ρομαντικές σχέσεις. Την επόμενη δεκαετία, τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αύξηση του ghosting, η οποία έχει αποδοθεί στην αυξανόμενη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των διαδικτυακών εφαρμογών γνωριμιών. Ο όρος έχει επίσης επεκταθεί για να αναφέρεται σε παρόμοιες πρακτικές μεταξύ φίλων, μελών της οικογένειας, εργοδοτών και επιχειρήσεων. Γιατί συμβαίνει; Η πιο κοινή αιτία εμφάνισης του ghosting είναι η αποφυγή συναισθηματικής δυσφορίας σε μια σχέση.   «Πολύ συχνά οι άνθρωποι κάνουν ghosting επειδή θέλουν να αποφύγουν μια σύγκρουση ή να πληγώσουν τα συναισθήματα του άλλου», εξηγεί η Vinita Mehta, PhD- κλινική ψυχολόγος και ειδικός σχέσεων με έδρα την Ουάσιγκτον, DC- αναφέροντας μια μελέτη του 2019 στο Imag

Burn out: Μήπως αισθάνεσαι εξουθένωση;

Τι είναι το burnout; Ο όρος «burnout» επινοήθηκε για πρώτη φορά από τον ψυχολόγο Herbert Freudenberger το 1974. Με απλά λόγια, αναφέρεται σε ένα είδος εξάντλησης - που μπορεί να είναι τόσο ψυχικό όσο και σωματικό - που είναι το άμεσο αποτέλεσμα συνεχούς ή παρατεταμένου στρες. Συμπτώματα και διαστάσεις της επαγγελματικής εξουθένωσης Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, υπάρχουν τρεις συνήθεις τρόποι ή διαστάσεις που εμφανίζεται η εξουθένωση: 1. Διάσταση εξάντλησης, όπου μ πορεί να αντιμετωπίσετε απώλεια ενέργειας και κόπωση. 2. Διάσταση κυνισμού («αποπροσωποποίηση») . Σε αυτή τη διάσταση, η στάση σας απέναντι σε άλλα άτομα, όπως οι πελάτες, μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική ή ακόμα και ακατάλληλη. 3. Διάσταση αναποτελεσματικότητας. Αυτή η διάσταση χαρακτηρίζεται από μειωμένη προσωπική επίτευξη. Μπορεί να αισθάνεστε λιγότερο παραγωγικοί ή ικανοί ή σαν να μην μπορείτε να αντεπεξέλθετε. Το ηθικό σας μπορεί να πέσει και μπορεί να σας λείπει το κίνητρο να ασχοληθείτε με επαγγελματικά καθήκοντα ή να